
ניכור הורי בגירושין הוא אחד האתגרים הקשים ביותר שמשפחות מתמודדות איתם בתהליך הפרידה. כפי שכתבה אמילי עמרוסי באחד הטורים שלה ב"ישראל היום", "ילד עשוי 50 אחוז אבא ו-50 אחוז אמא", וכשהקשר עם אחד ההורים נפגע, נוצר שבר עמוק בנפש הילד. המשפט "לתת או לא לתת לו לראות את הילדים" הפך לנורמה מסוכנת שמובילה להסלמה ביחסים ופוגעת בכל המעורבים, במיוחד בילדים עצמם.
התהליך של ניכור הורי מתחיל בטפטוף איטי של משפטים תמימים לכאורה. "אבא שלך שוב מאחר" או "את לא חייבת ללכת אליו אם את לא רוצה" – אלו המשפטים שמתחילים לחלחל ולהשפיע על תפיסת הילדים. לפי נדב נישרי בספרו "שותפות חדשה", משפטים כאלה מובילים להקצנת הסכסוך ולהגברת השנאה בין ההורים. חשוב במיוחד שתשימי לב לתגובות הילדים למשפטים אלו ולשינויים בהתנהגותם לאחר ביקורים אצל האב.
המחקר המקיף של ד"ר ריצ'ארד גרדנר מראה שילדים החווים ניכור הורי מפתחים קשיים רגשיים משמעותיים שמלווים אותם שנים רבות. הם נאלצים להתמודד עם קונפליקט נאמנות מתמשך, כמו עץ שאחד משורשיו נחלש. התוצאות כוללות חרדות, בעיות בקשרים עתידיים, ולעיתים אף דיכאון. הנתונים מראים שילדים אלו מתקשים יותר ליצור מערכות יחסים בריאות בבגרותם ולעיתים חווים קשיים בהורות שלהם עצמם.
חשוב שנהיה מודעות למילים שלנו ולהשפעתן על עיצוב תפיסת העולם של ילדינו. למרות העייפות והתסכול הטבעיים בתהליך הגירושין, עלינו לזכור שהמחיר שהילדים משלמים על ניכור הורי הוא כבד מדי. ההורה השני הוא חלק בלתי נפרד מזהות הילדים, וכל פגיעה בקשר איתו היא למעשה פגיעה בילדים עצמם. בפרק הבא נעמיק בדרכים המעשיות לשינוי התקשורת ולשמירה על הילדים במרכז, כולל כלים ספציפיים לניהול קונפליקטים ובניית תקשורת בריאה עם ההורה השני.
בפרק זה תלמדי:
הירשמי וקבלי ישירות למייל סרטוני וידאו, בלוג ועדכונים